Met genoegen kondigen wij aan dat onze eigen GHR-zone-classificatie voor grote liesbreuken is gepubliceerd in het tijdschrift HERNIA!
Sinds 2017 werken we aan het verbeteren van bestaande classificatiesystemen voor liesbreuken. In veel van onze missiegebieden zijn liesbreuken namelijk zó groot dat westerse classificatiesystemen tekortschieten – vooral wanneer we patiënten tussen verschillende missies of regio’s willen vergelijken. Wanneer vrijwel iedere patiënt in de hoogste classificatie valt, zegt de westerse classificatie nog maar weinig over de grootte van de liesbreuk en verliest het systeem zijn waarde.
Het idee voor een nieuw systeem ontstond al in 2017, toen Giel tijdens een missie in Haïti het concept besprak met Kevin en Erwin, onderweg in de bus. Sindsdien is er intensief gewerkt aan een interne classificatie die specifiek is gericht op grote liesbreuken. Tijdens onze missies meten we deze liesbreuken op met de patiënt in staande positie, wat een realistischer beeld geeft van de ernst en omvang van de breuk. Met toestemming zijn patiënten anoniem gefotografeerd op de poli. Zo kon het systeem steeds verder worden aangescherpt. Uiteindelijk lieten we een anatomisch overzicht maken door een medisch illustrator, met alle klinisch relevante herkenningspunten duidelijk weergegeven. Deze illustratie maakt het classificeren eenvoudig en eenduidig. Inmiddels is de illustratie opgenomen in onze gestandaardiseerde patiëntenfolders en –dossiers, en vormt het de visuele basis van de GHR-zone-classificatie.
De introductie van deze methode blijkt in de praktijk bijzonder effectief. Het stelt ons in staat om tijdens missies sneller en eenduidiger te communiceren over de ernst en omvang van liesbreuken.
Giel vertelt: ‘‘We kunnen binnen de missie op deze manier veel gemakkelijker met elkaar communiceren zodat de dokter die een patient op de poli heeft gezien eenvoudig kan verduidelijken hoe groot de liesbreuk is en dit vervolgens direct mondeling kan doorgeven aan een collega die op de OK staat gepland en de patiënt later die dag nog op zijn programma (erbij) krijgt”.
Tijdens de missie in Ho, Ghana (2024), bleek de classificatie zó efficiënt te werken dat er zelfs ruimte was om 30 extra patiënten te includeren.
In de komende missie in 2025 willen we deze methode verder valideren, mede op basis van de positieve ervaringen in 2023 en 2024. Bovendien gebruiken we het classificatiesysteem nu ook als screeningsinstrument vóór de missie. Samen met Ghanese artsen en assistenten verzamelen en plannen we op deze manier gestructureerd de patiënten voor de missieweek. Dit levert ons kostbare tijdwinst op, die we kunnen inzetten voor extra operaties en opleidingsmomenten voor Ghanese assistenten chirurgie en anesthesie.
Met deze publicatie hopen we dat ook andere organisaties baat hebben bij deze praktische en toegankelijke classificatie voor grote liesbreuken. De classificatietool is vrij beschikbaar via de volgende link: https://rdcu.be/emfM2
o.v.v. de officiele referentie:
Koning GG, Buckley K, van Geffen HJAA. Comment to: a new groin hernia classification with clinical relevance. Hernia 29, 166 (2025). https://doi.org/10.1007/s10029-025-03352-5