Over ons

Stichting Global Hernia Relief is een kleine stichting, opgericht met maar één missie: de kwaliteit van leven voor kansarme patiënten met grote liesbreuken in ontwikkelingslanden verbeteren.

Hoe? Door gratis liesbreuk operaties voor ze uit te voeren en algemene medische hulp te bieden. Dit doen we met een team van daadkrachtige en liefdevolle vrijwilligers uit Nederland, waarbij we samenwerken met een Amerikaans team.

Benieuwd naar onze volgende missie? Houd ons nieuws in de gaten en volg ons op Facebook of Instagram

Hoe het allemaal begon…

In maart 2016 was Dr van Geffen uitgenodigd op het afscheidsfeest van een oud collega en goede vriend, Professor Arthur Gilbert, founding President van de American Hernia Society.

Bevriende hernia-specialisten uit de hele wereld waren door Arthur’s collega Jerry Young gevraagd om in Coral Gables (Florida) een toespraak te houden. Onder hen waren onder andere David Chen, Wolfgang Reinpold, Ricardo Abdalla, Chuck Filipi, Giampiero Campanelli, Sergio Roll, Kevin Buckley, John Murphy, Robert Fitzgibbons, David Treen, Shirin Towfigh, Jarrod Kaufman en David Earle.

Na afloop raakte Dr van Geffen in gesprek met Kevin Buckley (rechts op bovenstaande foto) en zijn vrouw Karen (tweede van links) over hun liefdadigheidswerk op het gebied van hernia chirurgie in Zuid Amerika. Met name in het arme Haïti bestaat een enorme behoefte aan humanitaire medische hulp, waaronder liesbreukchirurgie. Dr Buckley deed dit (net als de collega’s Filipi, Reinpold, Chen, Fitzgibbons en Kaufman) samen met de Hernia Help Stichting, welke destijds ook is opgericht door Arthur Gilbert.

Aangezien er vanuit de Verenigde Staten behoefte bestond aan Europese participatie aan hulp voor Haïti en Dr van Geffen erg enthousiast werd over humanitaire hulp door liesbreukoperaties, heeft de eerste gecombineerd Amerikaans-Nederlandse missie in oktober 2016 plaatsgevonden, in samenwerking met de Hernia Help organisatie.

In een klein kliniekje in Ouanaminthe zijn in 5 dagen met zeer beperkte middelen bijna 100 patiënten geopereerd. Het betroffen allemaal mannen met zeer grote, veelal levenslang bestaande liesbreuken welke onder lokale verdoving, in combinatie met sedatie, zijn geopereerd.

De chirurgen Kevin Buckley, Erwin van Geffen en George Rodriguez werkten daar oa samen met de anesthesisten Michael Reuveni en Guy Salomon (uit New York). Zij werden ondersteund door een professioneel team van Amerikaanse operatie assistenten, personeel voor de recovery en sterilisatie. Patiënten waren geselecteerd door de lokale arts Dr Lesly Manigat.

Eind oktober 2017 vond eenzelfde missie plaats naar Haïti, eveneens naar Ouanaminthe. Dit keer met zowel Amerikaans als Nederlands ondersteunend personeel, omdat er last minute recovery personeel nodig was. Dr Salomon kon dit keer niet mee zodat Dr Maggie Wu als anesthesist mee is gegaan. Tevens een tweede Nederlandse chirurg, Dr Giel Koning, als ook een derde anesthesist (omdat we 3 OK’s konden gebruiken), de Nederlandse Dr Jorgo Lambrou. Zowel de recovery verpleegkundigen (Ingrid van Asseldonk en Ingrid van de Ven), chirurg Dr van Geffen én Dr Lambrou zijn normaal werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Dit jaar werden in 5 dagen meer dan 100 patiënten geopereerd, welke wederom door Dr Manigat waren geselecteerd en voorbereid.

Omdat we zowel in 2016 als 2017 via de Dominicaanse Republiek reisden (Santa Domingo) had dat gevolgen voor onze missie. De 2 landen op dit Caribische eiland leven in onmin met elkaar waardoor beide keren na landing een deel van onze Medische hulpmiddelen zijn ingenomen. Om dat risico zo klein mogelijk te maken, hebben we besloten om de volgende keer direct op Haïti in te vliegen.

De betrokken Amerikaanse en Nederlandse specialisten liepen al enige tijd met het idee om zelf een stichting op te zetten voor humanitaire hulp. In eerste instantie is geprobeerd om dit in de Verenigde Staten te doen, later bleek het in Nederland goed mogelijk om dit op te zetten. Vandaar dat per 5 september 2019 de Stichting Global Hernia Relief is opgericht en een dag later is ingeschreven in het Handelsregister.

Volg ons via deze website of onze Facebook en Instagram pagina.

Wil je ook helpen om volgende missies mogelijk te maken? Doneer en draag bij: