Dit keer geen update over ons of onze missies, maar over de barre omstandigheden van Haitiaanse suikerrietarbeiders in de Dominicaanse Republiek. America Magazine schreef hier onlangs een uitgebreide cover story over. Lees hieronder de samenvatting in het Nederlands of lees de volledige cover story op de website van America Magazine.

Nederlandse samenvatting van de cover story

Het artikel uit America Magazine werpt licht op de uitdagingen van suikerrietarbeiders in de Dominicaanse Republiek, met een bijzondere focus op de ervaringen van Haïtiaanse migranten. Suikerriet, dat tot 6 meter hoog kan groeien, wordt voornamelijk geoogst door Haïtiaanse migranten die vaak op de plantages wonen waar ze werken. Deze arbeiders staan bekend om hun lange werkdagen onder zware omstandigheden, met weinig betaling, slechte leefomstandigheden en ontoereikende gezondheidszorg. De situatie wordt verergerd door hoge prijzen in lokale winkels, die veelal eigendom zijn van de suikerbedrijven, en de dreiging van deportatie voor de ongedocumenteerde werknemers.

Het artikel schetst ook de historische context van de relatie tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek, die gekenmerkt wordt door complexiteit en tegenstrijdigheden, voortkomend uit hun gedeelde geschiedenis en economische interacties. Het benadrukt hoe de suikerindustrie, geïntroduceerd door Spaanse kolonisten, de inheemse bevolking en later geïmporteerde Afrikaanse slaven uitbuitte. De Haïtiaanse Revolutie en de onafhankelijkheid van Haïti hadden een verwoestend effect op de suikerindustrie, een situatie die veranderde toen Cubaanse ondernemers in de 19e eeuw de suikerproductie in de Dominicaanse Republiek nieuw leven inbliezen.

Anti-Haïtiaanse sentimenten in de Dominicaanse Republiek, aangewakkerd door figuren als Raphael Trujillo en institutionele maatregelen zoals La Sentencia van 2013, die Dominicaanse nationaliteit ontzegt aan personen van Haïtiaanse afkomst, worden belicht. Deze sentimenten blijven de relatie tussen de twee gemeenschappen beïnvloeden, zelfs terwijl economische en politieke crises in Haïti leiden tot aanhoudende migratie.

Het artikel bevat verhalen van individuele arbeiders en gezinnen, die de menselijke kant van deze kwesties belichten. Het bespreekt hoe mechanisatie van de suikerrietindustrie zou kunnen leiden tot hogere werkloosheid en hoe gemeenschappen, ondanks alles, blijven streven naar een beter leven voor hun kinderen, die dromen van andere toekomsten dan die van suikerrietkappers.

Tenslotte wordt de bijdrage van Haïtiaanse arbeiders aan de Dominicaanse suikerindustrie, die eens een wereldleider was in suikerproductie maar nu afneemt door de opkomst van alternatieve zoetstoffen zoals high fructose corn syrup, erkend. Het artikel sluit af met reflecties op het harde leven en de onzekere toekomst van deze gemeenschappen, terwijl het ook de veerkracht en hoop onder de mensen benadrukt.

Onze missie(s) steunen?