Beste vrienden van GHR,

Onze laatste nieuws update dateert al weer van 9 maanden terug, waar we wisten te melden dat we onze volgende missie (toen gepland voor januari 2020)  hadden geannuleerd door de verslechterde sociaal economische situatie, met politieke onrust en onveiligheid tot gevolg.

De noodzakelijke operatiematerialen en apparatuur waren reeds met hulp van enkele sponsoren aangekocht en verscheept naar de luchthaven in de hoofdstad Port au Prince. De organisatie waarmee we samenwerken (CMMB) heeft alles zorgvuldig opgeslagen en bewaakt tot op heden. Via deze manier willen wij uiteraard onze sponsoren nogmaals hartelijk danken!

In het voorjaar heeft helaas de Corona pandemie ook zijn slachtoffers geëist in het Caribisch gebied en ook Haïti heeft hier tot op heden ernstig onder te lijden. Het zeer beperkte en erg kwetsbare gezondheidssysteem in Haïti (het merendeel van de klinieken staat in Port au Prince) is hierdoor onder nog grotere druk komen te staan. Als voorbeeld: in heel Haïti zijn ongeveer 60 beademing apparaten aanwezig, op een bevolking van 11 miljoen mensen…

De levensomstandigheden zijn daarnaast ook niet bemoedigend: “Social distancing” is natuurlijk een illusie voor mensen die in een overbevolkte sloppenwijk leven. Vaker je handen wassen is net zo’n illusie omdat er nergens stromend water beschikbaar is. Thuis blijven van het werk betekent dat de gezinnen van arbeiders (vrijwel gehele bevolking) geen eten op tafel zullen krijgen. Niet werken zou Haïtianen misschien kunnen behoeden voor Corona, maar laat ze sterven van de honger.

Deze omstandigheden maken dat de situatie ten opzichte van het voorjaar alleen maar slechter zijn geworden met nóg meer risico’s en gevaren. Gezondheidsrisico’s in de eerste plaats voor de lokale bevolking, maar ook wel degelijk voor onze Teamleden. Maar ook risico’s door de zeer onrustige situatie, opstanden en criminaliteit. Zie de details in het nog altijd actuele reisadvies van de Amerikaanse regering.

Dat maakt dat ons bezoek aan het Bishop Joseph Sullivan Hospital, Côte de Fer, wat gepland stond voor déze week, uiteraard is geannuleerd. Wij hebben intensief contact met CMMB en de lokale mensen werkzaam in de kliniek, maar hebben natuurlijk nog geen uitzicht op een periode wanneer het wél weer veilig is om daar liefdadigheidswerk te gaan verrichten.

Tot die tijd zullen wij steun bieden aan het Bishop Joseph Sullivan Hospital waar mogelijk, gaan onze gedachten uit naar de arme lokale bevolking en houden jullie op de hoogte van de situatie in Haïti.

Erwin van Geffen

namens het bestuur van GHR

Lees hier meer informatie over de situatie van afgelopen maanden.

Please click here for the English version of the situation in Haiti the past months.